sobota, 12 lutego 2011

CHLEB BABCI KASI

SKŁADNIKI:

40 DAG MĄKI PSZENNEJ
25 DAG MĄKI ŻYTNIEJ RAZOWEJ
25 DAG ZAKWASY
ŁYŻKA OCTU JABŁKOWEGO
ŁYŻKA OLIWY
SZCZYPTA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
3 DAG DROŻDŹY
SZCZYPTA CUKRU
SÓL

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dwie niepełne szklanki wody lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać odstawić na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Do rozczynu dodać ponad połowę mąki pszennej, a także zakwas, ocet i sól. Wymieszać odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 30 minut. Dodać pozostałą mąkę, oliwę, sproszkowane zioła i zagnieść luźne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych foremek i znów pozwolić mu lekko wyrosnąć. Oprószyć mąką i piec w temperaturze 230 stopni 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 20 stopni i piec jeszcze około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz