SKŁADNIKI:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0,5 pęczka szałwi
- 3 gałązki tymianku
- 3 szalotki
- 0,5 pęczka oregano
- 20 dag ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 kromka chleba tostowego
- 60 dag pomidorów
- sól
- pieprz
- 40 dag polędwiczek wieprzowych
- 2 łyżki oleju
- 200 ml bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 dag startego parmezanu
WYKONANIE:
Ryż gotować 20 minut w dużej ilości osolonej wody na średnim ogniu. Odcedzić i dobrze osączyć na sitku. Przygotować masę ziołową. Zioła opłukać, osuszyć, kilka gałązek odłożyć
do dekoracji, a od pozostałych oderwać listki i posiekać. Jedną szalotkę obrać. Pokroić na kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić w małą kostkę. Połowę oregano, posiekane zioła, czosnek chleb tostowy oraz szalotkę wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Pomidory oraz pozostałe dwie szalotki pokroić w kostkę. Mięso pokroić na osiem kawałków. Olej rozgrzać na patelni, smażyć na nim mięso kilka minut na średnim ogniu. Przyprawić do smaku. Zdjąć z patelni.
Na tym samym ogniu podsmażyć szalotki. Podlać bulionem, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i drugą połowę oregano, krótko zagotować przyprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Mięso ułożyć w żaroodpornej formie, posmarować masą ziołową i posypać startym parmezanem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika . steki zapiekać około 15 minut
w temperaturze 200 stopni. Udekorować odłożonymi wcześniej świeżymi ziołami. Podawać
z ryżem. Porcja dla czterech osób. Czas przygotowania około 50 minut.
Jedna porcja to 380 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz