środa, 9 lutego 2011

ROLADA ZIEMNIACZANA Z MIESEM

Robiąc roladę ziemniaczaną z mięsem zachwycisz całą rodzinę. Świetny pomysł na szybki obiad. Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania około 35 minut. 560 kcal.

PRODUKTY:

 - 600 g ziemniaków,
 - 50 g tłustego twarożku ziołowego,
 - 2 jajka,
 - mąka,
 - sól,
 - 1 mała cebula,
 - 1/2 czerwonej papryki,
 - 50 g pieczarek,
 - 300 g mieszanego mielonego mięsa,
 - 1 łyżka keczupu,
 - 1 łyżka przecieru pomidorowego,
 - pieprz,
 - kilka listków bazylii,
 - 75 g żółtego sera


WYKONANIE:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź i odstaw, by lekko ostygły. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez prasę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree i wymieszaj z twarożkiem ziołowym.
Do ziemniaków dodaj mąkę, jedno jajko i łyżeczkę soli, wyrób jednolite ciasto. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i drobno pokrój. Pieczarki oczyść i również drobno pokrój. Paprykę i pieczarki dodaj do mięsa, wyrób na jednolitą masę. Farsz dopraw keczupem, przecierem pomidorowym, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180st. C.
Na ściereczce posypanej mąką rozwałkuj ciasto na kwadrat, rozłóż na nim farsz mięsny, pozostawiając dookoła 4 centymetry wolne brzegi. Posyp farsz listkami bazylii. Ciasto zwiń, unosząc ściereczkę, i starannie zlep jego brzegi. Roladę przełóż na natłuszczoną blachę ''szwem do dołu''. Jajko roztrzep z 1 łyżeczką wody i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto.
Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po 40 minutach pieczenia posyp roladę drobno startym serem. Potrawę podawaj na gorąco

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz