sobota, 12 lutego 2011

CHLEB GRAHAM DOMOWY

SKŁADNIKI:
2,5 SZKLANKI MĄKI PRZENNEJ I PSZENNEJ RAZOWEJ
2 SZKLANKI MLEKA
5 DAG DROŻDŻY
0,5 SZKLANKI OLEJU
ŁYŻECZKA SOLI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wsypać do miski po połowie obu rodzajów mąk, wkruszyć drożdże, wlać szklankę letniego mleka i wszystko starannie wymieszać. Oprószyć rozczyn łyżką dowolnej mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy na rozczynie pojawią się bruzdy- dodać resztę mąki i letniego mleka, olej, sól i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do dwóch prostokątnych foremek i kolejny raz pozostawić do wyrośnięcia około 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyrośnięty chleb posypać odrobiną mąki, wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz